середу, 24 лютого 2016 р.

А Ви знаєте як правильно топити піч?

А Ви знаєте як правильно топити звичайну піч?

Як правильно топити піч 10 порад!

Для багатьох може здатися, що це несуттєва проблема. Але враховуючі ціну на газ, та на паливо це питання стає дуже актуальним. Піч розпалюють всюди, і в Житомирі, і під Київом, і у Баранівці, і у Луцьку. Заклав дрова в грубку, розпалив і чекай. Все правильно, але навіть в цій нехитрій справі є свої нюанси.

pech04zlf9nsavY
Як правильно топити піч 10 порад:

1. Щілина між дверцятами грубки
Майже у кожної печі після кількох років використання з’являються щілини і тріщинки біля дверей. Виявляється навіть невелика щілина між дверцятами камери згоряння і стінкою цегляної стіни знижує ефективність роботи на 10%. Чому так відбувається? Тому що в цю щілину потраплятиме холодне повітря, яке під дією тяги буде витягати через димохід теплову енергію. Всього лише 2 мм зазору, і можете підраховувати збитки або накидати щовечора на 10% більше дров чи вугілля.

pech3DSCN0157 а

2. Відкриті дверцята печі.
Коли дверцята печі відкриті здається, що дрова згорають не так швидко, та й тепло виходить прямо в кімнату, але це не так!
Відкрита топка без дверцят знижує ефективність печі на 40%. А це зниження температури і зайва закладка дров. Грошові втрати у наявності, плюс збільшення процесу розтоплення печі.

pichne1-opalennya

3. Найбільше тепла дають дубові дрова.
Для досягнення необхідної температури вам доведеться менше всього використовувати дубові дрова, а найбільше дрова з осикі.

4. Оптимальний розмір дров.
Існує і оптимальний розмір дров, які забезпечують максимальне їх горіння. Так специ в цій справі стверджують, що перетин одного поліна повинен бути десь 80-100 мм, грубо кажучи 10 см.


5. Правильна укладка
Важливо, щоб між полінами залишалось невелика відстань у межах 8-10 мм. Ці зазори дають можливість проникнення кисню і підтримки процесу горіння.
Зверніть увагу на висоту покладених дров. Споруджується конструкція повинна бути нижче стелі камери згоряння хоча б на 20 см. Це дозволить згорати паливу саме в топці і не переносити полум’я в димохід. Основна суть процесу горіння дров – це їх спалювання в топці, від якої і розходиться тепло по всіх конструкціях.

6. Як визначити, що дрова згорають правильно? Оптимальне горіння – жовтий колір полум’я.
Якщо колір полум’я білий, і до того ж в відвідних каналах чути шум, необхідно дверцята піддувала прикрити. Тому що це показник сильної тяги. Якщо полум’я придбало червоний відтінок, а з димаря назовні валить чорний дим, це, значить, тяга занадто маленька. Доведеться прочинити піддувало. Оптимальне горіння – жовтий колір полум’я.

7. Коли користуватися кочергою?
Кочерга або коцюба. Не можна чіпати дрова, поки вони не згорять наполовину. Після цього можете їх розворушити.

8. Якщо піч згасла?
Якщо паливо в топці згасло, це говорить про те, що всередині утворився чадний газ. Чому? Тому що дрова були не сухі. Якщо це сталося, тоді закривайте дверцята камери згорання і повністю відкрийте в’юшку і засувку. У такому положенні протримаєте піч 10-15 хвилин. За цей час чадний газ повинен повністю вивітритися. Тепер трохи відкрийте дверцята і заслонку.

9. Труба на горищі
Труба на горищі повинна бути побілена. Це допоможе виявити невеликі тріщинки слідами кіптяви на білій поверхні і ліквідувати їх.

10. Скільки топити піч?
Обов’язково враховуйте, що цегляні печі володіють тепловою інерцією. Навіть після годинної топки поверхню печі може залишатися трохи теплою. Але все одно топити піч більше півтори години буде не правильно. Відомо, що ККД будь печі швидко падає пропорційно тривалості топки. Та й робити це шкідливо – піч всередині перегрівається і може потріскатися.

Джерело http://baranivka.net/?p=1450

Немає коментарів:

Дописати коментар