четвер, 13 жовтня 2016 р.

Про козаків та козацтво!!!

Цікаві факти про козаків та козацтво!!!

kozak0202aYUu5b5AVSk

Цікаві факти про козаків та козацтво!!! 
 

Козаки – це окреме і неповторне явище не тільки в українській історії, а навіть у світовій. Ніде у світі не було такого поняття як СІЧ. Недаремно разом з мужністю, силою, хитрістю та розумом козаків частенько зустрічається краплинка містики, яка робить їх чимось більшим, ніж просто воїнами.

Тож, цікаві факти про козаків та козацтво!!!
  1. Як Росія вкрала козаків.
Як і назву Русь, Московія вкрала в України ще й козаків. Взагалі то красти національні символи для Московії це дуже типово. Насправді батьківщина російської «матрьошкі» це Японія, батьківщина російського «самовара» – Германія, батьківщина російських «пельмєнєй» – Китай, а батьківщина Русі і козацтва Україна.
У 1775 році вільні козаки Запорізької Січі прийняли «добровольне» рішення підкоритися Російської імперії. Так з’явилося Кубанське козацтво, а потім “Пвполжське”, “Сибірське”, та інши російські козаки, які і сьогодні залишаються вірними слугами Кремлю.
Тоді ж, за велінням імператриці Катерини II все поселення Запорізьких козаків були зруйновані, а саме слово «Січ» було заборонено вимовляти. Частина вільних козаків пішло “в Туреччину”, де була створена «Нова Січ», на Дунаї. Але далеко не всі запорожці пішли на «чужі берега», багато хто вирішив служити Росії офіційно, отримуючи за це платню та землі.
Але фактично вони «продались» Кремлю от з цих самих онуків «запроданців» в Україні і проблеми.
Смішно але зараз у російськомовному Інтернеті можна знайти дуже «цікаві факти про козаків»:
«Казачьи полки часто формировались из местных народов Российской империи: бурятские, литовские, албанские, греческие, калмыцкие, эвенские».
Ви можете собі уявити албанських, грецьких або бурятських козаків? )))
sich01013746476_original
2. Чи були серед козаків інші національності?
Звісно були.
Коли ви читаєте, що Запорізька Січ була етнічно виключно українськоим середовищем, то це вірно лише почасти.
У різні часи від 75 до 95% козаків складали власне етнічні українці, інші ж, були вихідцями з російських, балканських земель, і навіть з території кримського ханства. Але, коли брати поняття не чистоти крові, а по духу, то, безперечно, тут запорозьке козацтво було на всі 100% східнослов’янським. Термінами на кшталт “український” до кінця 18-го століття історики оперують дуже і дуже обережно.
Адже можна також прочитати, що серед козаків було багато євреїв, турків, татар… Якщо б ви вказали на запорожця 17-18- го ст. і сказали б “та це ж вилитий турок чи татарин”, то він би і був турком чи татарином, але оскільки він став козаком, вважалося, що він “наш”.
Так само як не було татар, то не було і євреїв на Запорізькій Січі. Точніше, вони були лише у вигляді торгівців, які приїжджали на деякий час. Якщо ж єврей хотів стати козаком, то він, відповідно, приймав хрещення. Зазвичай це супроводжувалося наданням йому прізвища на кшталт “Перехрест”. Усіх, хто переходили з ісламу чи іудейства в нашу віру, вважали козаками і давали їм подібні прізвиська.
kozak0202032183_900
3. Чи бувають козаки євреї?
Запорізька Січ, це дивовижне осередок демократичного духу України XVI-XVIII століть, прославилася унікальною здатністю вбирати в себе різні національні елементи, переплавляючи їх в єдиний моноліт запорізького козацтва. Росіяни, німці, французи, татари, шведи, поляки, і навіть євреї, охрестившись у православ’я, переймалися волелюбним духом козацької вольниці .
Дійсно відомо безліч випадків, коли євреї ставали козаками.
У 1681 році Ахмад Кагла, головний радник кримського хана, поскаржився польському послу Пясачінскому, що козаки з Нижнього Дніпра нападають на Крим. Пясачінскій відповів, що козаки не є підданими короля Польщі, а тому він не у відповіді за «дії неконтрольованих розбійників пустелі, яким була чужа будь-яка релігія, серед них поляки, московіти, волохи, турки, татари, євреї і т.д.»
У Джоеля Саркиса обговорюється «герой Бераха» який боровся в козацьких рядах Петро Сагайдачного і загинув у битві проти московитів. У свідченнях під присягою приятеля козака Берахі – «Йосипа сина Мойсея», в раввинском суді з питання дозволу вдови Берахі вступити в повторний шлюб, то кажуть, що в козачої армії Сагайдачного було щонайменше 11 євреїв, коли вона вступила в битву, в якій був убитий Бераха. Під час повстання козацького гетьмана Северина Наливайка в його війську служило 11 євреїв. Рабин Іоель Сіркес засвідчив геройську смерть «лицаря Берахі», сина єврейського мученика Аарона з міста Тишовец. Борючись разом з козаками, Бераха був поколоти і порубаний ворожими сокирами. І козаки потім ще довго жалкували про його загибелі.

В 1637 Ілляш (Еліяху) Караїмович був одним з офіцерів реєстрових козаків, і став їх старостою після страти Павлюка. Вважається, що Караїмович був уродженим караїмом (Караїми – євреї, які визнають тільки Тору і не визнають Талмуд).
Таких випадків було багато. Наприклад, сучасний дослідник козацтва Юрій Мицик виявив в польських архівах згадки про єврея, який в 1602 році пішов з міста Берестя на Запорізьку Січ. Охрестившись в православ’я, він хотів перевезти на Запоріжжі своїх дітей і майно. Берестейський єврейський кагал обурився рішенням від родів і конфіскував його власність. Польський король Сигізмунд III заступився за цього єврея-запорожця і дозволив йому разом з іншими козаками приїхати в Бересті, щоб забрати на Січ дітей і майно.
У 1765 році прийшов на Січ і був хрещений єврей Семен Чернявський, згодом відомий козацький старшина, який брав участь в посольстві запорожців до двору Катерини ІІ.
Цікаво склався життєвий шлях Івана Ковалевського. Його визначили на службу в козацькій Військовий канцелярії, де він швидко зробив кар’єру і дослужився до полкового старшини, беручи участь також у військових походах. Згодом Ковалевський одружився, прийняв сан священика і закінчив свої дні в чині протоієрея. Знаючи про випадок, коли хрещений єврей служив січовим канцеляристом, можна зрозуміти, чому деякі документи канцелярії Запорізької Січі написані хоч і українською мовою, але єврейськими буквами.
Як бачимо, хрестилися на Січі євреї часто отримували прізвище Перехрист (контралатеральний з іудаїзму в християнство). Таке ж походження поширеної серед українців прізвища Крижанівський, адже слово «криж» на польському, староукраїнською і білоруською мовами означає «хрест». Прикладом можна вважати запорожця Якова Крижанівського, який народився в єврейській родині, вмів читати і писати по-єврейськи. Прийшовши на Січ, хрестився і отримав це прізвище. Скоро Яків вивчив церковнослов’янську мову і став служити при січової церкви, що не заважало йому бути хорошим воїном. З початком російсько-турецької війни 1768-1774 року Запорізький Кіш послав його в розвідку під Перекоп, з чим він успішно впорався. Це особисто відзначив Кошовий отаман Петро Калнишевський.
Показова історія виникнення на Січі єврейської торгової компанії, яка проіснувала з 1772-го по 1775-й рік. Влітку 1770 запорізький загін відбив у татар полонених молдаван і євреїв. За розпорядженням кошового отамана молдаван поселили при річці Сурі, біля нинішнього Дніпропетровська (таке походження села Волоське, «волохами» українці називали молдаван), а євреїв розмістили в Старому і Новому Кодаку (в районі обласного центру). Запорожці розраховували отримати викуп за поселених євреїв від кагалу міста Умані. Між Січчю і уманським кагалом почалася активна листування, обидві сторони обмінювалися делегаціями. У 1772 році рішення було знайдено, і поселених в Кодаках євреї повернулися до своїх громад. Кошовий Калнишевський встановив тоді тісні зв’язки з євреями Умані. Незабаром уманські купці Самуїл Маркович, Нусім Нусімовіч і Хаїм Беркович, за сприяння Калнишевського, заснували на січовому передмісті Гасан-Баша комерційну компанію, яка успішно діяла аж до ліквідації Запорізької Січі.
Незважаючи на те, що серед козаків «синів і дочок Ізраїлю» недолюблювали, в вищих колах козачого війська євреїв по крові було не так уже й мало. Згадаємо хоча б вихідця з полтавських земель Павла Семеновича (Симеоновіч) Герцика (? -1700). Який був сином єврея, який перейшов в християнство в роки повстань Хмельницького.
Павло рано залишився без батька, і через час після смерті першого чоловіка його мати вийшла заміж за багатого полковника Петра Забілу, який зробив свого пасинка писарем. Згодом Герцик (який своїм прізвищем ніколи не підписувався, а вказував тільки ім’я та по батькові) став полковником . Своїх синів і дочок він видав за полковників і сотників (дочка Анна, наприклад, стала дружиною майбутнього гетьмана Правобережної України Пилипа Орлика), і сам був соратником Івана Мазепи.
kozakevrei011a22f_prev
4. Як стати козаком?
Завдяки «кіношникам» в суспільній свідомості склався стереотип, що досить було прибути на Січ, випити перед товариством чарку горілки, перехреститися по-православному – і ти козак. Насправді все було набагато складніше. Кандидат повинен був пройти повне навчання – вивчити військові порядки (навчитися «січового лицарство»). А це займало не менше 7 років! Тільки після такого навчання кандидата записували в «випробувані товариші».
Спочатку козацтво формувалися з нижчих верств суспільства. Козаки – з втекли від гніту феодалів. Надалі, стати козаком стало престижно і для вищих верств. У козаки початку записуватися шляхта і, навіть, вищі сановники Російської імперії. Тут найбільш відомий хрестоматійний приклад Григорія Потьомкіна, який став запорожцем Грицьком Нечоса.
Provody_na_Sich0101
5. Козацький Прапор.
Єдиного прапора для козаків не існувало, однак з 17 століття зайшла мова про головний стяг запорізької держави. На ньому було зображено Архангела Михайла на червоному фоні з одного боку, і білий хрест, золоте сонце, півмісяць і зорі – на іншому. Так чи інакше але це все ж такі прапор Богдана Хмельницького. І в кожному полку або курені все ж залишався свій прапор. А своєрідним гербом став козак з мушкетом. Цікаво, що на прапорах козаків часто зображали шестикутну зірку. Однак іудеїв це ніяк не стосувалось. В давнину це був символ магії або емблема окремих родів. Тоді це був досить популярний знак, який означав гармонію.
prapor01014
6. Субмарина у степах України.
Окрім зброї, сили і вміння гарно битися, козаки мали ще одну значну перевагу – кмітливість та хитрість. Згадаймо про оригінальний човен, який козаки використовували для військових походів. Як би дивно це не звучало, але його можна назвати «прабатьком» сучасних підводних човнів. Він складався з двох днищ, між якими розміщували вантаж аби занурити судно у воду. Так козаки непомітно підпливали до ворогів. Перед початком наступу вантаж викидався, а судно раптово піднімалось на поверхню. Звичайно, це ставало несподіванкою для противника, адже ніхто не очікував, що запорозьке військо може з’явитись з морських глибин 🙂 Для такого ж діла використовувались перевернуті чайки – славнозвісні човни козаків. Їх часто перевертали догори дном, аби непомітно підкрастися до ворога.
korabl54f0f1
7. Рівність та братерство.
Козацьку Січ поправу називають першим демократичним об’єднанням у світі. Якщо взяти до уваги, що багато людей прийшли сюди через соціальну несправедливість, то це й не дивно. Всі питання, стосовно життя та діяльності козаків вирішувались голосуванням на загальних зборах.
kozak0505_429_1380524349
8. Чоловіче братство.
Унікальність СІЧі ще й у тому, що на Січі жінок не було, то ж козакам доводилося поратися по господарству самотужки!
kozak0506d407d3e5a76e
9. Конан-варвар – козак!!!
У культового героя американської фентезі Конана-варвара був … український дідусь – запорізький козак на ім’я Клит.
У 2017 році виповнюється сто років з публікації першого твору Гарольда Лемба про козака Клітій. Цей пригодницький цикл є, судячи з усього, першою в історії американської художньою прозою про запорізький лицарство.
18 книжок написав Гарольд Лемб про старого козака, колишнього кошового отамана Запорізької Січі, видатного фехтувальника і неймовірному стратега – Клітія на прізвисько Вовк. Всіма дослідниками підкреслюється прямий вплив пригод цього запорожця на творчість Роберта Говарда і, зокрема, створення їм Конана-варвара.
Але й у самому циклі книжок про Конана-варвара є книжка про пригоди Конана серед козаків.
kozakkonan23foto
10. Магія та чаклунство.
Були серед козаків особливі хлопці, яких звали характерниками. Вважалось, що походять вони від древніх язичницьких волхвів, які володіли таємними знаннями, вміли пророкувати майбутнє. Деякі історики притримуються теорії, що після прийняття на Русі християнства їх переслідували князі та греки. Тому волхви-язичники створювали невеликі об’єднання далеко від великих міст – січі. Там вони навчали майбутніх воїнів бойовим мистецтвам, обрядам та звичаям.
kozakxarak01tSwZ6bDMpPY
Про характерників казали, що їх «ні вогонь, ні вода, ні шабля, ні звичайна куля, крім срібної, не брали» і що вони «могли відкривати без ключів замки, плавати на човнах по підлозі, як по морських хвилях, переходити через річку по сукняній повсті чи циновках з лози, брати в голі руки розпечені ядра, бачити за кілька верств довкола себе, перебувати на дні ріки, влазити і вилазити з туго зав’язаних і навіть зашитих мішків, «перекидатись» у котів, перетворювати людей у кущі, вершників – на птахів, залазити у звичайне відро і плисти в ньому під водою сотні, тисячі верств»…

Цікаві факти про козаків та СІЧ


Цікаві факти про козаків та СІЧ – Частина 2


Цікаві факти про козаків та СІЧ – Частина 3



Немає коментарів:

Дописати коментар