середу, 28 вересня 2016 р.

Визначні місця Житомирщини ТОП-5

Визначні та відомі місця Житомирщини ТОП-5

  1. Дениші
Дениші – невеличке село біля Житомира. Тут знаходиться декілька цікавих і мальовничих місць. У самих Денишах на іншому березі річки Тетерев розташовані руїни садиби цукрозаводчиків Терещенків (кінець XIX століття). Скелясті береги біля греблі популярні серед скелелазів усіх рівнів. Неподалік у селі Тригір’я  знаходиться монастир, з території якого відкриваються гарні краєвиди.
denishi010114170
  1. Монастир Босих Кармелітів
Монастир Босих Кармелітів – старовинний храм у місті Бердичів. Він більше нагадує фортецю, ніж монастир.
Заснував Кармелітський монастир Януш Тишкевич – видатний політичний діяч Речі Посполитої, він обіймав різні посади, в тому числі мав повноваження воєводи київського.
Він брав участь у Цецорській битві (1620 рік) – бився проти військ Османської імперії в Молдавії. Поляки були повністю розбиті турками. Януш Тишкевич потрапив у полон. Йому вдалося звільнитися. На згадку про благополучне повернення Тишкевич, тодішній власник Бердичева, заснував в 1627 році на березі бердичівської річки Гнилоп’ять католицький монастир Ордену Босих Кармелітів. У 1630 році він повністю передав укріплений замок у володіння ордену для розміщення тут кляштора та монастирського господарства. Кармеліти побудували кілька будинків, у тому числі Маріїнський костел. У 1642 році Монастир Босих Кармелітів було урочисто відкрито.
В 1866 році зусиллями російського уряду монастир Босих Кармелітів було закрито.
В 1991 році монастир Босих Кармелітів було передано Римсько-Католицькій церкві в Україні. На його території в даний час діє Бердичівський історичний музей.
carmelites-monastery-fortress-in-berdichev0101-13
  1. Костьол Святої Варвари,
14 березня 1850 року о 7 годині ранку в римсько-католицькому костьолі св. Варвари видатний французький письменник Оноре де Бальзак (1799-1850) взяв шлюб з 46-річною Евеліною Ганською, поміщицею із с. Верхівні (нині Ружинський район).
Але тут не тільки вінчався Оноре де’Бальзак, а ще й на органі музиціював видатний Шопен.
kostel020220919563
  1. Стара Котельня
Невеличке село в Житомирській області має дуже давню історію.
Стара Котельня знаходиться недалеко від Андрушівки. До речі, якщо зараз Стара Котельня знаходиться в Андрушівському районі, то раніше все було навпаки – Андрушівка була селом, приписаним до містечка Котельниці.
Ось такі фортелі, буває, викидає історія.
Стара Котельня може вважатися одним з найстаріших міст України. Згадки про це село з населенням трохи більше тисячі чоловік зустрічаються в літописах ще з середини 12-го століття.
У ті часи тут знаходилося давньоруське городище, яке називалося те Котельниця, то Котельня. Зараз від цього поселення залишилося п’ять курганів, фортець ж, на жаль, не збереглося.
Костел Антонія Падуанського, зведений у стилі бароко в кінці 18-го століття, дійсно вражає. Він знаходиться на території старовинного городища, і від цього костелу відкриваються чудові краєвиди на околиці.
kostel010119796_800x600_11
5. Коростишівське Чудо
Поруч з містом Коростишів, недалеко від Житомира, знаходиться невеликий, але дуже красивий каньйон. Це той рідкісний випадок, коли природа погодилася попрацювати в творчому співавторстві з людиною. І обидва впоралися на “відмінно”. Каньйон називають “Гранітний кар’єром” – по назві підприємства, до якого належить місцевість.
Раніше тут дійсно добували граніт. Коли вироблення припинили, кар’єр заповнила вода. Озеро глибиною в 20 метрів обрамляють різьблені скелі 10-метрової висоти. Вода бірюзового відтінку володіє рідкісним властивістю – залишається прохолодною навіть у сильну спеку.
Поверх каменю ростуть сосни, ялини та берези. Картину доповнюють красивий дерев’яний місток, з якого можна стрибати в озеро, і скеля, де розташований “будиночок лісника”.
karier0124064983

Читайте ще,

А що Ви знаєте про Мазепу?

Маловідома мальовнича Україна ТОП-10

Немає коментарів:

Дописати коментар