четвер, 25 червня 2015 р.

За мотивами казки відомого казкаря Сашка Лірника...

За мотивами останної казки відомого в Україні казкаря Сашка Лірника...

Моя музика буде жити вічно.
Може так би сказав ідіот,
але я знаю факти і я говорю факти.
Моя музика буде жити вічно.
Bob Marley
 
 kuzma1qxs.jpg
 
Нещодавно відомий в Україні казкар Сашко Лірник чи трохи перечепився за щось, чи хитнув зайвого та видав таке про Кузьму Скрябіна. 

Краще мені б це все наснилось...

Цитую:
 
«Зараз на мене накинуться, але і фіг з тим. Люди, мене реально напружує ваша пост-Кузьмінська істерія.
"Украина потеряла самого харизматичного рокера страны."
Та ну? Шо правда?!
Для чого ви ліпите із звичайного попсиста (прости мене Господи) образ крутого борця з режимом, правдоруба, "харизматичного рокера" і Цоя а-ля укр.?»

Не знаю, що спонукало казкаря Сашко Лірника на ці слова, чи те що він у 1985-1997 проживав у Росії, у Мурманську, чи заздрість до чужої слави, чи просто лаври покійного Олеся Бузини не дають покою. Колись Олесь Бузина теж не знав як себе прославити, та й проїхався по Тарасу Шевченку вивалявши на нього цілу книжку бруду. Тоді Олесь Бузина вивернув все життя нещасного Тараса так, що не заглянув тільки у дупу. Але як почав так і закінчив.  Здається Сашко Лірник теж вирішив пити цим шляхом до бистрої слави. 

Є такий сталий вислів Mr. Bad Guy (рус. Мистер Плохой Парень, укр.. Містер Поганий Хлопець або просто Крутий Чувак). Це недебютний сольний студійний альбом Фредді Меркьюрі це такій собі поганець Містер Крутий Чувак  а ля Сет Гєко у виконанні Джоржа Клуні у фільмі «Від заходу до світанку».
 
Що ж Сашко. Негативна чарівність, безперечно, сильніше позитивного. Це факт. З цим не по сперечаєшся. Існує навіть такий стереотип, що дівчата завжди закохуються в поганих хлопців. Так може Сашку Лірнику не швидка слава потрібна, а просто не вистачає жіночої уваги? Але тут виникає одне питання, якщо Сашку Лірнику не вистачає слави Олеся Бузини і він вирішив зайняти порожне місце Mr. Bad Guy в українському Інтернеті, чи по Хуліо ця шапка, або як кажуть у Гондурасі, чи по Хуану це сомбреро? Чи зможе казкар Сашко Лірник натягнути на себе шапку Mr. Bad Guy в Україні?

Для того, щоб дійсно бути «Крутим Чуваком» треба пам’ятати, що поведінка поганого хлопця (або крутого мена) завжди на межі фолу, він постійно балансує, але ніколи не опускається до тупого хамства, вульгарності, вульгарності і дурості в силу або доброго виховання і природного або (вкрай рідко) придбаного почуття міри. В Україні був поки, що один прекрасний приклад  літературного Mr. Bad Guy, це Лесь Подеревьянський. Але йому дала виховання знаменита 51 школа на Печерську та придбане разом з вином  почуття міри від Барабану до Гранати. Недаремно крім Шекспірівських матюків він сказав: «Справжнє мистецтво — це кілька прошарків. Деякі бачать тільки те, що зверху лежить. Освічена людина сприймає все набагато глибше». Так от Сашко Лірник побачив тільки те, що зверху у творчості Кузьми Скрябіна, не зазирнувши глибше.

І я це зараз доведу без всяких емоцій тільки фактами.
Сашко Лірник засумнівався, що Кузьма Скрябін це «образ крутого борця з режимом, правдоруба, "харизматичного рокера" і Цоя а-ля укр». Давайте порівняємо публічно- політичне життя В.Цоя і Кузьми Скрябіна.

Віктор Цой і Кузьма Скрябін 5 фактів.
 
1.      15 серпня 1990 в автокатастрофі загинув Віктор Цой. До 1991 та розпаду РСРС ще рік. Але й за рік до цього Віктор Цой був звичайним рокером та музикантом. Звичайний мається на увазі бунтар та "харизматичний рокер", яким і повинен був бути пострадянський Боб Марлі. Але крім «Перемен – мы ждем перемен» (звичного гасла будь-якого молодого покоління), він нічого такого особливого не оголошував та особливо не «бунтував». Навіть пісні молодих Бутусова та Шевчука були більш «бунтарськими» ніж у Віктора Цоя.
Тепер подивимось на публічно-політичне життя Кузьми Скрябіна. Останній Майдан. Українська група "Скрябін" випускає свіжу й актуальну пісню, в якій йдеться про події на вулиці Грушевського. Назва пісні повністю відповідає її змісту - "Революція у вогні".
«Історію пишуть чужими руками
Ті, шо не ходять стояти на Майдани
Кидаючи танки на своїх людей,
Героєм для них ти ніколи не станеш»
Це тобі вже не «Группа крови на рукаве», це виклик та пряма підтримка тих хто стоїть на Майдані. І йе у той час коли багато відомих українських "харизматичних  рокерів" той же Скрипка сиділи і чекали чия візьме гору. А от Сашко Лірник пише – «Але не Че Гевара», чим не «Че Гевара» або «Віктор Хара»(Чілі)?
 
2.      Сашко Лірник пише – «цитати простеньких і дещо сумбурних текстів».
А ніхто і не казав, що Кузьма був геніальним поетом. Головне що об’єднує Віктора Цоя, Боба Марлі, Курта Кобейна ті Кузьму Скрябіна, це емоції, які викликає їх музика. А тексти. Тексти у всіх «дещо сумбурні».
Мягкое кресло, клетчатый плед,
Не нажатый вовремя курок.
Солнечный день - в ослепительных снах.
В. Цой.
 
          Это не все, что блестит, золото;
          история Альфа никогда не была рассказана:
          Итак, теперь вы видите свет, да!
           Вставай за твое право. давай!

          Боб Марли (в оригинале на анг. стихотворная рифма примерно такая же).


          Кинули, як лохів розвели за спинами
          Діла свої зробили, злили нас
          Мене з тобою разом в унітаз
          Злили нас тут просто.
          «Кинули» Скрябін

3.      Сашко Лірник пише – «Якась брудна гра із створенням світлого образу Революціонера, Совісті і Карбонарія».
Тільки факти. Віктор Цой не писав листів Сергію Горбачову або Борису Єльцину. А от Кузьма Скрябін писав.
Лист Кузьми Скрябіна до Президентів України (цитата)
Чому холоднокровно ви зливаєте країну?
І у крові своїй ви власну топите дитину
Скажіть, будь ласка, чим всі люди в цій країні винні
Скажіть ціну, за скільки ви продали Україну!...
Щось я на пам’ятаю у Віктора Цоя таких віршів.
kuzma2.jpg 

4.      Влітку минулого року під час виступу на фестивалі «Файне місто» Кузьма приділив особливу увагу російському Президенту Путіну
Одну з пісень Скрябін присвятив особисто Володимиру Путіну. А перед тим, як її виконати, висловився про російського лідера.
«Той чоловік, який допоміг зрозуміти, що ми, українці, єдині, це не чоловік. Це баба, і то не справжня, а гумова. Ми можемо цього гаданадути, а можемо спустити. І взагалі, він просто свиня, гумова свиня », — акцентував Кузьмазі сцени.
А під час виконання композиції на сцену винесли гумову жінку, яка дуже скоро пішла по руках глядачів. Гості фестивалю, не соромлячись, тут же почали рвати гумового «Путіна» на шматки.
У свій час Віктор Цой лише співав «Кто пойдет по следу одинокому?
Сильные да смелые головы сложили в поле в бою.
Мало кто остался в светлой памяти,
В трезвом уме да с твердой рукой в строю,
В строю...»
Але ні слова не казав ні про Горбачова, ні про Сталіна ні про комуністів. 
 
5.      Сашко Лірник пише – «Загинув не від кулі снайпера чи пресингу влади, а розбився на своєму авто.»
Згадаємо слова самого Кузьми: ««Вони мене не вважають взагалі якось небезпекою. Вони мене вважають такою ж міллю, як будь-яку іншу людину в Україні, яку можна ось так витерти і роздавити. Вони собі живуть на іншій планеті. Кожен новий, який приходить, доривається до тієї годівниці … і він перестає міркувати (…) і так гребуть, гребуть»
Як тут не згадати цитату з улюбленого фільму усіх співробітників спецслужб колишнього РСРС і ФСБ і СБУ «Сімнадцять миттєвостей весни»: «Вас будут хоронить с почестями после автомобильной катастрофы». (Шелленберг).
І на останок, ще раз про Mr. Bad Guy. Сашко, якщо Вам так хочеться бути містер «Крутий Чувак», як колись Олесь Бузіна, то для початку треба стати «мужиком». Нічого особистого. Колись на концерті Кузьма сказав особисто мені «Ей, лисий, а ну йди сюди на сцену, якщо ти таки мачо». І я не образився на «лисого». Бо це сказав «мужик» «мужику». 

А коли ти пишеш:
« Мля, задовбали.
Це погано.
Це несмак.
Це технологія.
Це паразитування і херовий піар на кістках.
І, якщо хочете, неповага до пам'яті.
Якщо ви не зрозуміли, то моя писанина не про Кузьму, який безсумнівно був патріотом і чудовим талановитим хлопцем.
Вірніше зовсім не про Кузьму.
Не сотвори собі кумира (с)»

Так і хочеться тобі сказати будь мужиком – вибачся. Бо може це і «Це технологія.
Це паразитування і херовий піар на кістках.» але й Шевченко і Стус, це теж тоді технології. Так якщо тебе турбує «херовий піар на кістках», то краще займись питанням, чи вбивав адвокат Медведчук поета Стуса? А Кузьму не чипай, а ще краще вибачся. Бо дорога Олеся Бузіни вона цікава але веде до пекла…

Немає коментарів:

Дописати коментар