четвер, 19 травня 2016 р.

Які вишиванки треба носити Киянам і на Київщині?

Які вишиванки треба носити Киянам і на Київщині?

Таємниці вишиванки Київщини

Сьогодні в Україні відзначають День вишиванки — поки ще не офіційне і відносно нове народне свято. Воно відзначається в третій четвер травня.
В 2016 році День вишиванки припадає на 19 травня.

Загально відомо, що кожний регіон України мав свії традиційний колір та малюнок вишиванки.
Так яку вишиванку треба носити мешканцям Київщини зокрема — в Ірпені, чи в Бучі?
  1. Двоколірну!
Так саме двоколірні вишиванки найчастіше зустрічалися раніше на Київщині. Використовувалися переважно червоні нитки для вишивки орнаменту, які зрідка доповнювалися чорною ниткою для виділення візерунка.
vishevankakyyiv
  1. Поєднання геометричного та рослинного орнаментів
На Київщині найчастіше вишивали геометричні візерунки рослин у білих, коралово-червоних або ж чорних барвах. Перевагу надавали білому з вкрапленнями зеленого та червоного. На вишиванках красувались хміль, стилізовані грона винограду, ромби та інше. Для вишивки певний період використовували і сині кручені бавовняні нитки «заполоч». Та з часом їх замінили чорними, оскільки сині швидко линяли.
vishivankakiev2233
Ну, і ще одна таємниця вишиванки.
Ще один цікавий факт про особливе значення чоловічої вишиванки. Відома що вишиванка мала дуже велике сакральне значення, як оберіг. Тому чоловіки та козаки довіряли прання своєї сорочки тільки одній єдиній жінці, дівчині чи матері. Навіть сестрі не завжди довіряли. Іншим до такого сакрального ритуалу зась. Зокрема так козаки підтверджували вірність своїй коханій, яка іноді роками чекала його з козацьких походів.

Джерело http://irpin.today/?p=4519

Немає коментарів:

Дописати коментар