середу, 6 липня 2011 р.

Ивана Купала или День поцелуев ?


Как на берегу озера тайком
Загорали русалочки втроём
Наболтали русалки о любви
Кто кого заманил в свои сети.

Чу! По берегу парень да молодой
Ой, девчонки, хорошенький он такой
Ой, подружки, влюбилася, не могу
Ой, девчата, хочу я его, хочу.
    Я тебя зацелую, обниму сильно-сильно
    Я тебя заколдую до утра долго-долго


Якось дивно йде у нас святкове життя на цій землі сивого Борисфена.
З кожним роком, десятиліттям та століттям, з кожною новою Владою все більше різних дивних свят ми відмічаємо. Якщо подивитись на наш святковий календар то ніякої святковості він не добавляє. Що ми відзначаємо «День Констітуції» ? Якої може Пилипа Орлика чи Статут Ярослава Мудрого, бо те що зробили з теперішньою Конституцією за останні 6 років, такого зґвалтування не витримала навіть бувала одеська повія. Так навіщо таке свято? А друге Травня це святого чого? Свято важкого похмілля? І скільки ще років ми будемо відзначати всі «комуністичні свята» включно з Днем народження Клари Цеткен? От у цьому році відзначили 66-ту річницю перемоги однієї сусідньої держави над іншою. І скільки років ми ще будемо це відзначати? Є якийсь затверджений план. Наприклад, ще 62 рокі, і все далі не відзначати. А визнати день Перемоги всіх над всіма, росіян над німцями, німців над турками, турків над росіянами. Ми всюди приймали участь.
Але проблема не в комуністично незрозумілих святах, ще більшу загрозу несуть «новомодні свята».        
Ось і сьогодні на передодні свята Купала, цього ніхто не відзначає. Зате:      
«В Международный День поцелуя Всеукраинская молодежная общественная организация «Молодые регионы» приглашает всех принять участие в праздничной акции и «открыть друг другу душу».
Може тому, що «Молодим  регіонам» легше відкрити рот для поцілунків, ніж відсвяткувати рідне свято  ми й святкуємо, весь час щось не те. Навіть 4 липня «Ден незалежності» в США відзначали в багатьох нічних клубах Києва. Подивіться на афішу сьогоднішню: «В среду пей на четверг забей», «Ladies Night», «Sex в большом городе», «Малышки любят интимные стрижки».  Постає питання чому, так виходить? Формат свята Купала не менш яскравий, а може ще й більший спосіб заробити на цьому святі нічним клубам. Тим не менш комерційне свято Валентина відзначають не те що в кожному клубі, а навіть  у кожній «наливайці» на Борщагівці. А свято Купала тільки в «Мамаєвій слободі» та Пірогово, як свято індіанців у резервації. Чому ресторатори ігнорують Купала? Не знаю, може тому, що всі словяни відзначають його, як треба 24 червня у день літнього сонцестояння, а не так як ми все задом на перед  «по григорианському стилю».  Тому і катастрофу 2012го року тільки в Україні, та в Росії будуть відзначати два рази по новому і по «старому стилю».     
Але все рівно вітаю всіх напередодні Купала, щасти всім.
Купальська ніч – чарівна ніч. В цю ніч ходить щастя по землі


Немає коментарів:

Дописати коментар