четвер, 23 квітня 2015 р.

Екологія за стандартами Євросоюзу.

Перші кроки України в збереженні довкілля!

Україна робить лише перші кроки на шляху вирішення проблеми переробки відходів за стандартами Євросоюзу.


Гострота проблеми переробки відходів у світі та Україні беззаперечна.

Факти негативного впливу токсичних компонентів відходів на здоров’я людей та довкілля загально відомі. Проблема відходів не втрачала актуальності в Україні протягом всіх років незалежності, а показники утворення і накопичення відходів є безпрецедентними для Європи.

А що треба зробити, щоб  зрушити питання переробки відходів за стандартами Євросоюзу?

Треба підіймати українську громаду, та громадську думку. І перш за все громадське лобіювання впровадження в Україні європейських підходів до проблеми переробки токсичних відходів.
Переробка токсичних відходів  в Україні є однією з нагальних суспільних потреб, разом з іншими проектами та ідеями, які створюють, та втілюють європейські підходи до різних сфер життя громадян Україні. Україні треба щоб експерти сконцентрували свою роботу не тільки на розробці рекомендацій та лобіюванні змін у законодавчому полі, але й на практиці ініціювали створення прикладів (кейсів) функціонування схеми поводження з токсичними відходами, залучаючи споживачів та соціально-відповідальний бізнес до екологічно свідомої поведінки.
Особливо це стосується питання утилізації тари з під агрохімікатів. Нажаль в Україні і досі це питання лежить фактично на совісті агровиробників та фермерів. І, як правило, сільськогосподарські підприємства України економлять на утилізації тари з під агрохімікатів, таким чином економлячи на здоров’ї наших громадян, та чистоті довкілля.

Між тим Україні не треба винаходити велосипед - перенесення європейських стандартів і практик поводження з відходами на український грунт є найефективнішим шляхом вирішення проблеми відходів; при цьому важливо, щоб ці заходи здійснювалися в умовах постійного залучення всіх зацікавлених сторін — влади, громадськості, бізнесу, науковців, освітян, ЗМІ.
Іншими словами влада, громадськість, науковці, освітяни та ЗМІ, повинні вплинути на сільськогосподарські підприємства України і змусити їх думати про екологію та здоров’я громадян.

І тут лише інформаційно-просвітницьких кампаній замало. Повинна працювати конкретна програма по вирішенню проблеми переробки відходів за стандартами Євросоюзу.
Чи є в Україні підприємства  та потужності, які здатні переробляти відходи за стандартами Євросоюзу, наприклад, утилізувати тару з під агрохімікатів?
На щастя вже є. А це означає, що це питання з утилізації тари з під агрохімікатів можна вирішити вже зараз. І вже зараз очистити українську землю і чорноземи від токсичного забруднення.
Наприклад в Баранівці Житомирської області функціонує сучасне, орієнтоване на європейські стандарти підприємство з переробки токсичних відходів «ЕКО НОВА». На сьогоднішній день підприємство «ЕКО НОВА» займає лідируючу позицію на ринку утилізації тари з під агрохімікатів, та надає досить широкий спектр екологічних послуг, та забезпечує повний цикл операцій у сфері поводження з небезпечними відходами.
Але зараз склалася ситуація коли підприємства з утилізації відходів, які працюють за європейськими стандартами в Україні вже є, а європейського підходу у аграріїв до цього питання ще нема.

Треба не лише зрозуміти, що проблема токсичних відходів, яка в останні роки стала однією з головних екологічних проблем у всьому світі, не лише торкається кожного з нас. А змусити владу зробити так, щоб ця проблема нас не лише торкалась, а і вирішувалась. Цьому має допомогти розуміння того, що токсичні відходи, і зокрема тара з під агрохімікатів вбиває та забруднює довкілля та негативно впливає на здоров’я людей.
Переробка  токсичних відходів для навколишнього середовища та здоров’я людей на усіх етапах поводження з ними (завезення, виготовлення, зберігання, транспортування, переробка, утилізація) зараз дуже сильно залежить від чесності і скрупульозності агровиробника. А цього не повинно бути. Тут повинні працювати чіткі механізми, які будуть захищати екологію, природу, та здоров’я громадян.
Тому незважаючи на непросту ситуацію у державі вирішення проблеми токсичних  відходів в країні вимагає прийняття невідкладних заходів. І не тільки правого характеру, але й економічних механізмів для стимулювання розширення їх переробки в Україні, задля екологічної безпеки нашої держави.

Немає коментарів:

Дописати коментар