четвер, 9 листопада 2017 р.

Корисні звички, яким треба навчити свою дитину ТОП-9


Корисні звички, яким треба навчити свою дитину ТОП-9

Візьміть собі на сторінку, щоб не забути!

Усім нам дуже хотілось, аби наша дитина не тільки вміла але й любила читати, писати, рахувати, а можливо ще й хоч трішечки володіла іноземною мовою, а ще краще двома.
Проте ми дуже часто забуваємо про те, чого ще важливо навчити свою дитину. 

Саме тому ми всім буде цікавий та корисний йец перелік навичок, з якими обов’язково треба допомогти дітині.







Корисні звички, яким треба навчити свою дитину ТОП-9



Отже:

1. Грати за правилами

Гра є основою навчання, ми граємо життя. Від того, наскільки «якісно» дитина вміє грати, залежить те, наскільки легко він буде приймати на себе нові соціальні ролі за мірою дорослішання. До того ж під час гри розвиваються усі сторони особистості, бо грати – означає діяти в умовній, створеній тобою й твоїми партнерами по грі, реальності, дотримуватися правил, тримати роль, творити й розвивати сюжет, спілкуватися, діяти за планом та задумкою. Це жива співтворчість, яка можлива лише за умови узгоджених дій всіх учасників процесу, їх компетентності й певної емоційної зрілості.

2. Їздити на велосипеді

В основі будь-якої найвищої психічної функції лежить рух. Власне, з рухів починається розвиток малюка, бо рух – фундамент від якого залежить зростання дерева пізнання. В зв’язку з цим батькам конче треба навчити дитину спортивних ігор, швидко бігати, присідати, грати у бадмінтон ловити м’яча та їздити на велосипеді. Це розвине тіло дитини й збалансує його розвиток, а тому їй краще будуть вдаватися інтелектуальні вправи.

3. Знати день свого народження та дні народження близьких

Навчіть дитину чесної орієнтації у часі й просторі, бо саме вона створює ті самі координати, на які потім нагромаджуються не тільки навички самоорганізації, але й вивчення тієї ж самої математики.

4. Самостійно робити бутерброди

Сюди ж віднесемо будь-які прості алгоритми – готувати щось за простою інструкцією. Виконувати якісь нескладні програми дій: вибрати та купити хліб у магазині, прибрати кімнату, нагодувати котика й прибрати за ним і т.д. Коли дитина діє за планом, вона розвиває свою довільну регуляцію та виробляє навички програмування своїх дій, а це ключові компетенції в навчанні. До речі, вміти створювати власні інструкції для членів сім’ї – це вже вищий пілотаж!

5. Шнурувати черевики
Згадаємо дрібну моторику, без неї нікуди. Поки дитину не слухаються рученята, його не слухається мовлення, а розвивати моторику краще до школи, аби потім не гаяти час.


6. Чекати дорослих

Знов поговоримо про довільну регуляцію своєї поведінки. Чекати свого кроку у грі, чекати, поки мама завершить свої справи, чекати своєї черги вибирати мультик. Важко привчити до очікування однорічного малюка, але якщо семирічна дитина зовсім не вміє чекати, то у школі йому буде важко. Вміння загальмувати свій імпульс, бажання, зайнятися чимось й відволікти себе – це одна зі складових високого емоційного інтелекту та гарантія успіху у майбутньому.

7. Правильно задавати питання

Питання діти задають мало не з народження, але ось тільки дорослі не завжди мають бажання відповідати на них або ж вчити дитину міркувати й самому знаходити потрібну інформацію. Будь-яку проблему можна сформулювати у вигляді правильного питання. Якщо питання задано – на нього обов’язково знайдеться відповідь. Вміння бачити у будь-якій перепоні задачу, яку можна вирішити – чи не найважливіша для подальшого навчання навичка.

8. Домовлятися з однолітками

Ще одна навичка, що підвищує емоційний інтелект. Навчання – це не тільки про українську мову й математику. Ми вчимося взаємодії з іншими людьми, знаходити компроміси, вирішувати конфліктні ситуації, співпрацювати – саме ці якості у сучасному світі цінуються набагато вище, аніж вічне сяйво чистого розуму.

9. Приймати допомогу

Справжнє навчання завжди відбувається у зоні найближчого розвитку, тобто у зоні, де дитина вже може щось зробити, але за допомогою дорослого. Не треба чекати, поки дитина повністю сама, без вашої участі, навчиться чогось. Сам процес дозрівання навичок проходить у взаємодії із батьками, коли ми намагаємося зробити те, що поки не виходить. Саме тому важливо повернути усе так, аби сьогоднішнє завдання дитини було викликом для нього – спочатку таким, щоб він потребував вашої допомоги – підказати, скорегувати, чи просто посидіти поруч. Далі дитина поступово стане виконувати завдання сам і лише тоді ми можемо відійти.
Для батьків важливо бути поруч там, де дитина ПОКИ не може, й відійти, де дитина ВЖЕ може. Знайти баланс свободи й безпеки, тільки у навчанні. Для дитини повинно бути природнім приходити до дорослого за допомогою, а головне – отримувати її в тому об’ємі, в якому необхідно.
Візьміть це собі на сторінку, щоб не забути!
Ці поради допоможуть вам розвити особистісні й фізичні навички дитини, а додати розумових навичок й підготувати вашу дитинку до школи допоможе дитячий освітній центр «Alphakids».

«Центр розвитку суперздібностей ALPHA KIDS»!
098757 44 88
050757 44 88.
Кількість місць обмежена
Дитячий освітній центр "Alphakids"
м. Київ, вул. Костянтинівська, 10
м. Контрактова площа

Немає коментарів:

Дописати коментар